kenmerken van hoogbegaafdheid

Kenmerken van hoogbegaafdheid 2

Een paar weken geleden schreef ik een blog over de kenmerken van hoogbegaafdheid. Omdat ik veel mensen spreek die mij vaak al snel meedelen dat ze niet (zeker) weten of ze wel (echt) hoogbegaafd zijn. En om aan te geven dat jouw IQ score voor mij niet belangrijk is. Maar omdat je toch íets van context nodig hebt, schreef ik dat blog.

Ik heb er veel mooie reacties op ontvangen. Mensen die me lieten weten zich er heel erg in te herkennen, mensen die er zelf nooit over na hadden gedacht, maar bij wie het ineens veel duidelijk maakte. Ook heb ik leuke gesprekken gehad over dit onderwerp. Het is duidelijk iets dat leeft.

Mijn vorige blog bevatte eigenlijk maar een redelijk kort lijstje van kenmerken. Er is dus meer! Wil je weten wat, lees dan verder, want deze blog gaat daarover.

Verveling....

Je bent snel verveeld. Omdat jouw brein snel werkt en makkelijk verbanden kan zien tussen de meest uiteenlopende zaken, heb je dingen snel door. Je bent al heel snel toe aan nieuwe impulsen. En als je die niet krijgt, dan is het plaatje hiernaast wel herkenbaar.

 

Die verveling kan best wel ver gaan. Hij kan je bijvoorbeeld ook frustreren in je werkende leven. Misschien is het daardoor lastig om een baan te vinden die je langer dan een paar maanden weet te boeien. Dit kan enorm frustrerend werken, zeker als je voor de zoveelste keer constateert dat je nieuwe baan, die in het begin zo leuk leek, nu al niet meer interessant is. 

Die snelle verveling kan op meer plekken in je leven een rol spelen. Denk aan hobbies. Hoeveel heb je er uitgeprobeerd? En ging je vol voor, totdat je het trucje doorhad? Om vervolgens op de stapel ‘been there, done that’ terecht te komen.

Of wat denk je van je boekenkast? Staat die ook vol met boeken die deels, of helemaal niet gelezen zijn? Er was een punt waarop je dacht dat boek aan te moeten schaffen, want het leek je heel interessant. Maar, toen kwam er een ander boek langs, dat nog veel interessanter leek. 

Dit klinkt ergens een beetje tragisch. Maar dat is het niet. Het zijn slechts symptomen van een brein dat veel nieuwe impulsen nodig heeft. Als je dat eenmaal weet, en het een plaats weet te geven….

kenmerken van hoogbegaafdheid

Nieuwsgierig

Ken je van die kinderen die altijd ‘waarom’ vragen? Bij veel kinderen is dit een fase. Bij jou niet. Jij zult je je hele leven afvragen waarom dingen zo zijn zoals ze zijn. Je leest misschien veel, over allerlei verschillende onderwerpen. Je stelt vragen. Soms tot vervelens (van anderen!) toe. Maar jij wilt gewoon weten hoe het zit, en hoe dat zo gekomen is. 

 

Ook hier gaat het over de juiste impulsen. En dat er voldoende nieuwe zijn.  Dat brein van jou is gemaakt om te leren, en steeds nieuwe dingen tot zich te nemen. Gelukkig is er meer dan genoeg nieuws te leren in deze wereld.

Down the rabbit hole

Ken je dat? Dat je in een onderwerp kunt duiken, en er alles van wilt weten? Dit is niet de standaard nieuwsgierigheid. Dit gaat echt veel en veel dieper. Je bijt je er echt helemaal in vast, en de wereld om je heen lijkt verdwenen. Je brein staat in maximale spons-modus. Alle kennis wordt opgezogen. Je gaat steeds dieper en dieper, zoals Alice. Ineens schrik je op. Het is veertien uur later. Je hebt niet gegeten, en het is inmiddels donker. Je hebt meerdere gemiste oproepen, en berichten die nog op antwoord wachten. 

 

 

Kan vermoeiend en slopend zijn, maar je kunt er niets aan doen. Zo werk jij nu eenmaal. Je hebt dat nodig. Het is hollen of stilstaan. Dan toch liever hollen!

Overanalyseren

We hebben het al gehad over nieuwsgierigheid, alles willen weten. En ‘Down the rabbit hole’ gaan. Jouw brein staat altijd aan, en wil constant maar weten hoe dingen werken, of hoe ze zo gekomen zijn. Dat kan er nog wel eens toe leiden dat je gaat overanalyseren. Het liefst wil jij namelijk het totaaloverzicht hebben. Alle mogelijke verklaringen langsgegaan zijn. Elk detail helemaal uitgespit hebben. En dan nog steeds de vraag hebben ‘maar stel nou dat…’ of ‘wat nou als het tóch anders is’. Regelmatig krijg je te horen dat je moeilijk doet, of dat wat jij bedacht hebt nogal onwaarschijnlijk is, of dat je er veel teveel bijhaalt. Heb je niks aan, jouw brein doet dat nu eenmaal. Het is ook een talent, want wie anders neemt al die 95.365 mogelijkheden mee? Niemand, dus. Maar ze zijn wel belangrijk. En dat is waar jij binnen komt.

En toen

Dit zijn weer aan paar kenmerken die hoogbegaafden kunnen hebben. Ook deze lijst (zelfs samen met de vorige) is niet compleet. Er zijn nog veel meer kenmerken, waarover ik hier in de toekomst meer zal schrijven. 

Zoals je (hopelijk) merkt in mijn blogs, benader ik deze kenmerken van hoogbegaafdheid vanuit een positieve insteek. Ook in de coachtrajecten die ik begeleid, benader ik de kenmerken van hoogbegaafdheid vanuit positiviteit. Als je het mij vraagt, is het een talent. Een heel mooi talent, dat je veel moois op kan leveren. En de rest van de wereld ook!

Wil je een keer kennismaken, om te kijken of er klik is om een coachtraject met mij te starten? Maak dan een afspraak via deze link. Deze is gratis en vrijblijvend. 

Dit blog is onderdeel van een serie over de kenmerken van hoogbegaafdheid. In het eerste deel beschrijf ik vooral wat het NIET is. Daarnaast noem ik al wel een aantal dingen die het dan wel zijn: denk aan een raar gevoel voor humor, of de eenzaamheid die je kunt ervaren. Deel 3 gaat onder meer over brede interesses, persoonlijke ontwikkeling en behoefte aan zingeving. Je vind hem hierDan volgt deel 4, over het belang van het grotere geheel, (geen) gevoelsconnectie, en het aan de stok krijgen met de baas. Deel 5 gaat in op je dom voelen terwijl je slim bent, behoefte aan autonomie en dat alles wat je doet nut moet hebben. Deel 6 gaat dieper in op dat niemand klaar is voor jouw visie, geen aansluiting kunnen vinden en zwaarmoedigheid.

Na inschrijving ontvang je een mail waarin je je inschrijving kunt bevestigen.

Oh ja, het kan zijn dat ik je af en toe ook andere dingen stuur, zoals: aankondiging van nieuwe HB ontmoetingswandelingen, nieuws, andere activiteiten waar je aan mee kunt doen..