Kenmerken van hoogbegaafdheid

Kenmerken van hoogbegaafdheid

Er is geen duidelijke definitie van wat hoogbegaafdheid precies is. Wel zijn er veel kenmerken van hoogbegaafdheid. Daar ga ik in dit blog dieper op in!

 

De laatste tijd valt het me steeds vaker op. Bij nieuwe klanten, maar ook bij anderen die ik voor het eerst ontmoet.

 

 

Ze zeggen of schrijven vrijwel allemaal: ‘Ik weet eigenlijk niet (zeker/zo goed) of ik hoogbegaafd ben’. Of ‘Ik ben nooit (officieel) getest’.

 

Meestal gevolgd door een opsomming van ‘bewijs’ dat ze niet hoogbegaafd kunnen zijn. Ik geef wat voorbeelden:

  • Ik heb heel lang gedaan over mijn opleiding

  • Ik heb nooit een opleiding afgemaakt

  • Ik ben slecht in rekenen

  • Ik ben slecht in lezen

  • Ik ben een middelbare school drop-out

  • Ik doe wel eens ‘domme’ dingen

  • Op school haalde ik slechte cijfers

  • Ik ben aan heel veel opleidingen begonnen, maar verloor al snel mijn interesse, en heb nooit wat afgemaakt

 

  • Het lukt mij niet om langer dan x tijd een baan te houden

Kenmerken van hoogbegaafdheid

 

De lijst is nog veel langer. Maar daar gaat het niet om. Waar het wel om gaat? De gemeenschappelijkheid van dit soort lijstjes. Vrijwel iedere hoogbegaafde die ik tegenkom, geeft mij zo’n lijstje. Het komt namelijk JUIST heel veel voor bij hoogbegaafden.

Dat zette mij aan het denken. Waarom zeggen mensen dat? Waarschijnlijk omdat ik introverte hoogbegaafden coach, natuurlijk. Maar er zit meer achter. Aan de ene kant zie ik vaak een soort van schaamte. Men heeft niet altijd positief gereageerd op iemands hoogbegaafdheid. Voor sommigen voelt het echt als ‘uit de kast komen’. Waar het toegejuicht word als je goed bent in voetbal of tennis, lijkt het niet OK te zijn als je hoogbegaafd bent. Er zijn een hoop vooroordelen en aannames over hoogbegaafden. Daar ga ik in een toekomstig blog dieper op in.

 

Daarnaast hebben veel hoogbegaafden last van test-angst. Ze krijgen de zenuwen van het idee op de proef gesteld te worden. En zijn dan bang dat ze niet goed uit de verf komen in zo’n test.

 

Maar ik proef ook dat mensen denken dat ik ze niet wil coachen als ze niet kunnen ‘bewijzen’ dat ze hoogbegaafd zijn.

 

Dan heb ik goed nieuws. Ik ben niet geïnteresseerd in het getal waarmee jouw IQ gemeten kan worden. Je hoeft je bij mij niet te bewijzen. Je hoeft geen testresultaten op te sturen voordat wij aan de slag kunnen. Waar het mij om gaat, is dat je iets van jezelf herkent in de kenmerken van hoogbegaafdheid. Wat die kenmerken dan zijn? Daarover lees je meer in dit blog!

Stereotype kenmerken van hoogbegaafdheid

Bij het woord ‘hoogbegaafd’ komen allerlei (vaak stereotype) beelden op. Men denkt aan Albert Einstein, Bill Gates, Elon Musk, Willie Wortel. In een lijstje kan het er zo uitzien:

  • Heel slim. Maar echt héél slim.

  • Altijd succesvol (want je bent toch zo slim??)

  • Arrogant

  • Betweter

  • Vreselijk eigenwijs

  • Lastig

  • Verstrooide professor

Niet perse heel positief allemaal.

 

Vaak wordt de focus gelegd op de hoogte van het IQ: als je meer dan 130 scoort op een IQ test, dan ben je hoogbegaafd. Maar hoogbegaafdheid is meer dan alleen een hoog IQ. Zeker, het is eigenlijk het enige dat meetbaar is, maar toch vind ik de IQ benadering te simpel.

Maar wat dan wel?

Er is geen overeenstemming over de definitie van hoogbegaafdheid. Al jarenlang zijn experts bezig om die definitie te maken. Dat is mooi, maar daar hebben jij en ik nu weinig aan. Daarom ga ik een lijstje met je delen. Een lijstje van kenmerken die mij opvallen. En nee, die is niet uitputtend. Je hoeft ze ook niet allemaal te herkennen als je bij mij een coachtracject wilt gaan doen. Herkenning van enkele, of zelfs één kenmerk is voldoende. Komt ie dan:

  • Je vind het moeilijk een lineair gesprek te voeren. Bij jou is het (voor de toehoorder!) van de hak op de tak. Zijpaadjes, jij bent er gek op. Wat begint met een vraag over wat je die avond gaat eten, kan zomaar eindigen in een filosofisch gesprek over de zin van het leven. Waar hadden we het ook alweer over?

  • Je bent een snelle, associatieve denker. Jij legt verbanden tussen zaken die voor anderen niet eens bij elkaar in de buurt zijn. Alles hangt met alles samen toch??

  • Je betrekt graag meerdere (liefst alle…heb je even?) perspectieven wanneer je met een vraagstuk bezig bent. Soms hoor je uit je omgeving dat je oplossing wel érg ver gezocht is. En moeten nu écht al die perspectieven, theorieën en onderzoeken erbij betrokken worden? (spoiler: ja, dat moet eigenlijk wel ja).

  • Je hebt een raar gevoel voor humor. Volgens anderen dan. Jij vind het wél grappig. En ik waarschijnlijk ook.

  • Je bent allergisch voor smalltalk. Het liefst ga jij meteen de diepte in. Voor je het weet ben je diep in gesprek met….. hoe heet je eigenlijk? Er meteen induiken is nu eenmaal hoe jij dat doet.

  • Je voelt je soms best eenzaam. Er zijn weinig mensen die op hetzelfde niveau zitten als jij. Die zo diep nadenken over dingen als jij. Een sparringspartner waardoor jij uitgedaagd wordt, is meestal niet te vinden. Maar áls je die dan vind….

De lijst is natuurlijk veel langer. Waarschijnlijk heb jij ook nog allerlei ideeen. Maar dit vind ik zelf wel een mooi lijstje. Heb jij er meer waar je het over zou willen hebben, of wil je gewoon eens kennismaken?

 

Dat kan. Plan een Verhelderend Gesprek met mij in. Altijd welkom!

 

Dit blog is onderdeel van een serie over de kenmerken van hoogbegaafdheid. Deel 2 kun je hier vinden, onder andere over verveling en nieuwsgierigheid. Deel 3 gaat onder meer over brede interesses, persoonlijke ontwikkeling en behoefte aan zingeving. Je vind hem hier. Dan volgt deel 4, over het belang van het grotere geheel, (geen) gevoelsconnectie, en het aan de stok krijgen met de baas. Deel 5 gaat in op je dom voelen terwijl je slim bent, behoefte aan autonomie en dat alles wat je doet nut moet hebben. Deel 6 gaat dieper in op dat niemand klaar is voor jouw visie, geen aansluiting kunnen vinden en zwaarmoedigheid.

Na inschrijving ontvang je een mail waarin je je inschrijving kunt bevestigen.

Oh ja, het kan zijn dat ik je af en toe ook andere dingen stuur, zoals: aankondiging van nieuwe HB ontmoetingswandelingen, nieuws, andere activiteiten waar je aan mee kunt doen..