kenmerken van hoogbegaafdheid

Kenmerken van hoogbegaafdheid 5

En daar is dan nummer 5! Vooraf had ik niet bedacht dat er zoveel ‘kenmerken van hoogbegaafdheid’ blogs te schrijven waren, maar hoe meer ik er schreef, hoe meer reactie ik kreeg. En dus ook suggesties voor kenmerken om over te schrijven. Laat ik je even kort meenemen in de vorige blogs.

In mijn eerste blog kun je meer lezen over onder andere een raar gevoel voor humor, allergisch zijn voor smalltalk, en dat je je soms best eenzaam kunt voelen omdat je weinig mensen tegenkomt die net zo diep nadenken als jij.

Blog 2 beschrijft snelle verveling. Omdat je alles vrij snel doorhebt. Ook schreef ik over eindeloze nieuwsgierigheid, constant maar vragen waarom dingen zijn zoals ze zijn. Overanalyseren kwam ook nog langs. Wat andere overanalyseren noemen, is voor jou de normaalste zaak van de wereld. In jouw beleving hangt alles met elkaar samen, dus hoezo ‘overanalyseren’? Dat is gewoon analyseren toch? Down the rabbit hole gaan is ook iets dat je met enige regelmaat gebeurt. Je bijt je helemaal vast in een onderwerp, en wil er ALLES van weten. Maar dan ook écht alles.

In blog 3 beschrijf ik de enorm brede interesse die je hebt. En dat je dingen heel snel oppikt, maar dat de keerzijde daarvan is dat je bijvoorbeeld nooit hebt geleerd hoe je nu eigenlijk leert. Ook lees je dat je niet alleen bent in jouw zoektocht naar zingeving. En dat je ook echt niet de enige bent die altijd maar bezig is met haar/zijn persoonlijke ontwikkeling. 

Het vierde blog gaat in op het grotere geheel. En dat het kunnen zien van dat grotere geheel voor jou heel belangrijk is om aan de slag te kunnen. Een ander onderwerp is het ‘aan de stok krijgen met de baas’. Voor velen heel herkenbaar. Ook schreef ik over de connectie met je gevoel, die vaak niet zo heel sterk is. 

Vandaag ga ik daar nog een drietal kenmerken aan toevoegen. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan verder!

Je dom voelen

Deze hoor ik heel vaak terug. Heel veel (vermoedelijk) hoogbegaafden denken (of dachten lange tijd) dat ze dom zijn. 

Ja, echt waar. Hoe dit komt? Onbegrip denk ik. Veel (vermoedelijk) hoogbegaafden vragen zich allerlei dingen af, en stellen ook vragen die heel diep kunnen gaan. De omgeving ziet niet altijd de relevantie van die vragen, of weet er geen antwoord op. Soms kan die omgeving dan een beetje bot reageren (‘waarom is dat van belang’, ‘doe niet zo moeilijk’, ‘pfffff’, ‘weet ik veel??’, ‘Hoezo vraag je dat??’). De (vermoedelijk) hoogbegaafde kan dan het gevoel krijgen dat ie domme vragen aan het stellen is. Gebeurd dit vaak genoeg, dan kan dat gevoel van dom-zijn ontstaan. Terwijl het eigenlijk juist een signaal is van het tegenovergestelde. Jij bent al een paar stappen verder, en die anderen zijn daar nog niet. Over een jaar (ofzo) wel. Maar daar heb jij nu niks aan.

Ander voorbeeld. Een persoonlijke. Vroeger op de basisschool moesten we de tafels leren. Ik zat in de klas van meester Hans. Die had de nare gewoonte om er een ‘leuk’ spel van te maken. Hij rende door de klas, en wees willekeurig mensen aan (ja, letterlijk) en schreeuwde dan ‘5×8’ ofzo. Als je niet meteen antwoord gaf, schreeuwde hij ‘fout, duurt te lang!!’, en lachte de hele klas je uit (of in mijn beleving dan…). Naast dat dit dé introvert nightmare is, was het resultaat ook dat ik heel lang dacht dat ik te dom was om te kunnen rekenen. Dit sijpelde ook door naar andere vakken. Combineer dat met de mededeling ‘hij kan het wel, maar hij doet het niet’ op elk rapport, en het feest is compleet. Als je nog niet onzeker was, zou je het wel worden op deze manier.

Dit soort ervaringen hoor ik vaker terug bij de mensen die ik begeleid. Ervaringen waarbij men dus het idee heeft opgedaan dom te zijn. En dat voor waar is gaan aannemen. Eeuwig zonde, als je het mij vraagt.

Alles moet nut hebben

Herken je dat? Er ligt een opdracht, op je werk bijvoorbeeld. Maar je ziet er het nut niet zo van in. En dus doe je het niet. Hoe hard je ook je best doet, het lukt je simpelweg niet om de motivatie op te brengen om die opdracht uit te gaan voeren. 

Dit heeft ook wel te maken met het grotere geheel eerst moeten kunnen overzien waar ik in blog 4 al over schreef. Omdat jij gemakkelijk het grotere geheel overziet, kun jij al eerder zien dat de actie die van je gevraagd wordt onzinnig is. En waarom zou je iets doen dat onzinnig is? Dat slaat nergens op… Maar goed, jij ziet dat, maar anderen vaak niet. Dat kan dan wel eens lastig zijn. Soms leidt het zelfs tot een conflict, met je leidinggevende bijvoorbeeld. Ook daar schreef ik al eerder over in blog 4.

Behoefte aan autonomie

Jij bent zelfstandig. Het liefst bepaal jij alles zelf, je wilt graag de regie hebben. Op alle terreinen. Dus op je werk, maar ook in de rest van je leven. Jij bent heel goed in staat om zelf te bepalen wat nodig is, en kunt het geheel goed overzien. Als er iemand is die zelf keuzes kan maken, dan ben jij dat wel. Je hebt er een hekel aan om anderen te laten beslissen over jouw leven en/of loopbaan. 

In een vorig blog schreef ik al over het aan de stok krijgen met de baas. Ik denk dat deze behoefte aan autonomie daar best eens aan ten grondslag kan liggen. Jij weet toch immers zelf wel wat goed voor je is? Het advies van anderen, hoe goedbedoeld ook, kun jij daardoor als storend ervaren. Helemaal vervelend is het wanneer iemand anders denkt beslissingen voor jou te moeten nemen. Dat botst dus met die behoefte aan autonomie. 

En dat maakt 20

Met deze drie nieuwe kenmerken staat de teller nu op 20. Ik heb bedacht om er nog eentje op deze manier te doen. Daarna wil ik een nieuwe serie starten, waarbij ik steeds één kenmerk neem, en dat wat verder uitdiep. Met tips over hoe je er mee om kunt gaan. Want je herkennen in de kenmerken is één ding, maar er ook raad mee weten is wat anders. En daar wil ik toch ook bij helpen!

Heb jij nou kenmerken die je graag verder uitgewerkt wilt zien? Of misschien zelfs een casus die je in een blog behandeld zou willen zien? Laat het me dan even weten, door me een bericht te sturen.

Je kunt natuurlijk ook een kennismaking met mij inplannen, mocht je aan de slag willen met een of meerdere van deze kenmerken. Tot snel!

Dit blog is onderdeel van een serie over de kenmerken van hoogbegaafdheid. In het eerste deel beschrijf ik vooral wat het NIET is. Daarnaast noem ik al wel een aantal dingen die het dan wel zijn: denk aan een raar gevoel voor humor, of de eenzaamheid die je kunt ervaren. Deel 2 kun je hier vinden, onder andere over verveling en nieuwsgierigheid. Deel 3 gaat onder meer over brede interesses, persoonlijke ontwikkeling en behoefte aan zingeving. Je vindt hem hier. Dan volgt deel 4, over het belang van het grotere geheel, (geen) gevoelsconnectie, en het aan de stok krijgen met de baas. Deel 6 gaat dieper in op dat niemand klaar is voor jouw visie, geen aansluiting kunnen vinden en zwaarmoedigheid.

Na inschrijving ontvang je een mail waarin je je inschrijving kunt bevestigen.

Oh ja, het kan zijn dat ik je af en toe ook andere dingen stuur, zoals: aankondiging van nieuwe HB ontmoetingswandelingen, nieuws, andere activiteiten waar je aan mee kunt doen..