Slapen onder een brug

Slapen onder een brug

Vandaag ga ik je een kijkje in mijn hoofd geven. Dat vind ik best wel spannend, want het gaat over mijn onzekerheden en gekke gedachtekronkels. Dat zijn dingen waar ik het meestal niet over heb. Waarom ik jou er dan wel over vertel? Nou, omdat ik denk dat je er wat aan kunt hebben. Al was het alleen maar door het besef dat je niet de enige bent wiens hoofd zulke dingen doet.

De afgelopen dagen had ik een dipje. Zo eentje die af en toe langskomt, maar nu als ondernemer nog wel ietsje heftiger lijkt te zijn dan toen ik nog in loondienst werkte. Zo’n dip waarin je denkt ‘waar ben ik mee bezig???’. Wat ik bij mezelf merk, is dat mijn hoofd dan de neiging heeft met me aan de haal te gaan. Doodvermoeiend vind ik dat, het vreet namelijk enorm veel energie. 

Interne strijd

Inmiddels heb ik aardig wat van die dipjes gehad, en ik heb ze uitgebreid geobserveerd. Meestal volgen ze een min of meer vast patroon…

Hoofd: Zeg, wat ben je eigenlijk aan het doen? Gaat dat wel goed?

Ik: Hoe bedoel je? Ik ben gewoon dingen aan het uitproberen.

Hoofd: Ja, leuk. Maar waar leidt dat toe? Je moet wel met de juiste dingen bezig zijn! Anders wordt het helemaal niks. Dat snap je toch zelf ook wel?

Ik: euh…nou.. ik kan toch wel dingen uitproberen?

Hoofd: Kijk nou eens even wat je de afgelopen tijd hebt gedaan. Het meeste leidde nergens toe, toch? Ik zie vooral veel dingen die mislukten. En mislukking, daar heeft niemand wat aan. Als je ze doorgaat weet je wel waar dit op uitdraait toch?

Ik: Ja, op het ontdekken van nieuwe dingen.

Hoofd: Fout! Als je zo doorgaat, dan heb je geen klanten. En dus geen geld. Voor je het weet heb je niks te eten, en moet je je huis te koop zetten. Omdat je geen inkomen hebt, wil niemand je een huis verhuren, en een hypotheek kun je ook wel vergeten. Dan is er nog maar één optie over. En je weet wel wat dat is, toch?

Ik: ….

Hoofd: Dan ben je dakloos. Je eindigt dan op straat. Om onder een brug te slapen. Is dat wat je wil? 

slapen onder een brug

Intrigerend wel, op de een of andere manier eindigt het altijd met moeten slapen onder een brug. Inmiddels is deze dialoog, in verschillende vormen, al talloze keren voorbij gekomen. Als ik dit zo teruglees zie ik een aantal dingen die gewoon onzin zijn. Zoals dat mislukking nergens toe leidt (zoals Thomas Edison al zei: ‘Dit was geen mislukking, ik heb 10.000 manieren ontdekt die niet werkten’). En toch, op het moment dat ik in zo’n dialoog zit, weet mijn brein het met zoveel overtuiging te brengen dat ik het nog ga geloven. Bijna dan, want ondanks al mijn ‘gekke’ experimenten ben ik er nog steeds. Mijn huis heb ik nog, ik heb nog nooit onder een brug geslapen. Dingen hebben de neiging om op hun pootjes terecht te komen. 

Dialoog enzo

Het goede nieuws is dat ik niet gek ben. Blijkbaar hebben de meeste mensen dit soort ongemakkelijke interne gesprekken. Maar vervelend is het soms wel. Je doet heel hard je best om die stem te negeren. En dat helpt dus niet. Ooit zei iemand eens tegen mij dat negeren een van de meest intense vormen van aandacht geven is. Je bent dan namelijk alleen maar bezig om niet bezig te zijn met wat je probeert te negeren. Waardoor je het dus niet negeert, maar centraal stelt. Je bereikt dus het tegenovergestelde van wat je wilt.

Wat je dan wel kunt doen? Luisteren. Wat wil die stem je duidelijk maken? De stem wil gehoord worden. Waarschijnlijk is ie ooit op een fluisterend niveau begonnen met tegen je praten. Maar jij luisterde niet. Dus ging ie steeds een beetje harder. Dat werkte niet, dus ging ie ook wat gemene dingen zeggen, gewoon om je aandacht te krijgen. Met als resultaat dus die schreeuwende stem die allemaal nare dingen tegen je roept. En jij je maar afvragen ‘waarom zo onaardig’. Nou, omdat je die stem dus negeerde, en ie zich niet gehoord voelde. Wat zou jij zelf doen in zo’n situatie? Waarmee ik de toon overigens niet goed probeer te praten. 

Wat probeert die stem je eigenlijk duidelijk te maken? Dat is wel een interessante vraag. Luisteren naar wat die stem te zeggen heeft, kan er voor zorgen dat ie wat aardiger en minder aanwezig is. En wie weet heeft ie wel iets nuttigs bij te dragen, als ie eenmaal gehoord wordt.

Prikkels

Die interne dialoog kan voor aardig wat onrust zorgen. En daarmee zijn die interne dialogen een belangrijke veroorzaker van prikkels, en soms zelfs van overprikkeling. Meestal werkt dat ongeveer zo: er gebeurt iets, en daar heb je een bepaald gevoel bij. Door dat gevoel komt de interne dialoog op gang: met behulp van je fantasie ga je een beeld van het verdere verloop van de situatie verzinnen. Dat roept weer een emotie op, je fantasie slaat nog een beetje meer op hol, je gaat weer denken, en het wordt steeds erger. Je zit nu in de cirkel van ellende. Die houdt zichzelf in stand, en als je niet oppast zit je zo in de put. 

Ho stop! Het kan soms ongelooflijk moeilijk zijn om uit die cirkel van ellende te komen. Er komen allerlei gedachten langs die allemaal heel overtuigend kunnen zijn. Als het je uit je slaap houdt, is het vaak nog erger. Op de een of andere manier lijken dingen in de nachtelijke uren veel groter en onoverkomelijker dan overdag. Dat je de hele nacht hebt liggen malen, en jezelf helemaal in de put gedacht hebt, en dan de volgende ochtend denkt ‘wat is nu eigenlijk het probleem??’. 

Deze prikkels zitten allemaal in jou. Ik noem dit daarom interne prikkels. Vaak zitten ze in je hoofd. En de manier om uit je hoofd te komen, is door je lichaam te gebruiken. Misschien helpt het om een rondje te rennen?

De oplossing

Jouw eigen hoofd is dus een veroorzaker van heel veel prikkels. De oplossing ligt voor een deel in kennis over hoe dat werkt, maar daarmee ben je er nog niet. Om jouw interne prikkels echt de baas te worden, zul je aan de bak moeten! In mijn programma ‘Prikkels de baas’ besteden we uitgebreid aandacht aan die interne prikkels. Samen gaan we dan op zoek naar wat die interne stemmen jou duidelijk proberen te maken, zodat je hun invloed kunt verminderen. Ook is er uitgebreid aandacht voor manieren om die maalstroom te stoppen, zodat je even rust kunt vinden om te herstellen. En dat geeft ruimte!

Krijg als eerste een seintje als er een nieuw blog online komt

Ook ander nieuws kan in die mail terecht komen, maar zeker niet vaker dan eens per week!