typische HB cv's

Het typische CV van een HB

Hoe ziet jouw CV eruit? 

Voor veel mensen ziet een CV er ongeveer zo uit: je begint met school, vervolgopleiding, baan die aansluit op vervolgopleiding. En dan een volgende baan die keurig in het verlengde daarvan ligt. En dat net zolang tot je met pensioen kunt. 

Bij jou als hoogbegaafde ziet je CV er waarschijnlijk heel anders uit. Misschien begint dat al bij die school. Kan zijn dat school je ding niet was, en dat je hem niet hebt afgemaakt. Een vervolgopleiding kwam er niet van, of je deed er 4. En dan de banen die volgden, sommigen sloten wellicht (soort van) aan bij een opleiding die je gedaan hebt, of helemaal niet. Bovendien ben je wat sneller dan gemiddeld verveeld, dus blijf je nooit lang op één plek. Liever zoek je verschillende nieuwe prikkels op, en dat doe je door regelmatig van baan, en soms zelfs van branche of functie te wisselen. 

Dat kan er voor zorgen dat jouw CV gezien wordt als een allegaartje. Het CV van iemand die geen keuzes kan maken, of die het nergens lang vol weet te houden. Misschien staat het je in de weg bij het zoeken naar een volgende nieuwe baan. Misschien houdt het je langer op één plek dan je graag zou willen. Hoe je daarmee om kunt gaan, daar wil ik het in dit blog eens over hebben.

CV schaamte

Laten we direct deze term maar eens op tafel gooien. CV schaamte. Ik was me niet bewust dat er zoiets bestond, maar had er wel degelijk last van. Het kan zich op verschillende manieren uiten. 

Het kan zomaar zijn dat jij ergens na maximaal zes maanden wel uitgekeken bent, en dan het liefst een nieuwe uitdaging wilt. Maar omdat je ‘weet’ dat heel veel kortdurende banen niet goed zijn voor je carrière, blijf je langer dan je zou willen. Misschien zelfs wel zo lang dat je je langdurig gaat vervelen, en dan in een bore-out terecht komt. En dat is geen prettige uitgangssituatie om je verder te ontwikkelen. Zonder extra druk op je te willen leggen, denk ik ook dat het zonde van je talenten is om dat te doen.

typische HB cv's

Een andere manier waarop CV schaamte zich kan uiten, is door het weglaten van allerlei dingen die je gedaan hebt. Zo zag je niet op mijn CV dat ik tijdens mijn studie Psychologie een uitstapje maakte naar Werktuigbouwkunde. Of dat ik op een later moment een poging gewaagd heb me om te scholen tot Fysiotherapeut (ook omdat ik deze niet geslaagd is). Dat ik een opleiding tot Meubelmaker wel heb afgerond, of dat ik een cursus vakwerkbouw heb gedaan, zie je ook niet terug op mijn CV. Want dat wijkt natuurlijk teveel af van wat ik op dat moment zag als mijn carrière: data-analyse. Dus maakte ik mijn CV zo dat data-analist een logische stap was in het verhaal, en liet alles wat niet daarmee te maken had weg. En daarmee dus een stuk van mezelf.  

Wat ze gemeen hebben, deze manieren van uiten, is dat ze volledig gericht zijn op ‘de ander’. En hoe jouw (arbeids)verleden eruit ziet in de ogen van die ander. Daarmee sta je niet in je kracht, want je staat dan zelf aan de zijlijn. En dat is zonde, want juist jouw veelzijdigheid is jouw kracht. Je hebt er een eigen unieke mix van kennis en vaardigheden mee ontwikkeld, die jou in staat stelt over de grenzen van vakgebieden dingen met elkaar te verbinden. En dat kan zeker niet iedereen! Eerder schreef ik er al een blogserie over, mocht je daar mee over willen lezen.

Prikkels!

Het zal je niet verbazen, ook een CV dat heel divers is, gaat over prikkels. Jij hebt een superbrein, dat tot heel veel in staat is. Maar daarvoor heeft het wel steeds nieuwe prikkels nodig. Prikkels die interessant genoeg zijn om jou AAN te laten gaan. Dus om optimaal te functioneren, kun jij niet anders dan steeds wanneer je uitgekeken bent, op zoek te gaan naar nieuwe prikkels. Door jouw brein te prikkelen met de JUISTE prikkels, zorg jij ervoor dat je in je element bent. En dat is zowel voor jou als de rest van de wereld goed nieuws. 

Typische HB cv's

Daarvoor is het wél van belang dat jij van jezelf weet welke prikkels voor jou belangrijk zijn. Veel hoogbegaafden hebben hier niet echt een idee van, omdat ze hier nooit zo mee bezig zijn geweest, of omdat ze zich hun hele leven hebben aangepast aan wat anderen van hen verwachten. Een beetje hulp kan heel nuttig zijn. Je kunt bijvoorbeeld mijn blogs over prikkels eens doorspitten, de komende tijd gaan er nog veel meer komen. Een andere optie is om gericht aan de slag te gaan met jouw prikkels door het programma ‘Prikkels de baas’ te gaan doen.

Op welk niveau kijk je?

Wat ik ook ter discussie wil stellen, is dat al die diverse dingen die jij doet geen relatie met elkaar zouden hebben. Dat geloof ik namelijk niet. Om te beginnen ben jij zelf al de verbindende factor tussen al die verschillende onderwerpen. Daarnaast denk ik dat wanneer je ver genoeg uitzoomt, er wel degelijk een rode draad te vinden is. En als jij die weet te identificeren, dan wordt het een stuk makkelijk om uit te leggen aan anderen waarom jij doet wat je doet. Alles hangt uiteindelijk met elkaar samen, toch?

Pak ik mijn eigen CV er weer even bij, dan is de rode draad dat ik graag dingen bouw. Of dat nu een gebouw is, een meubel, een afdeling, of een bedrijf. Ik vind het geweldig om iets neer te zetten dat er eerder niet was, waarbij ik veel onderzoek moet doen (want gedreven door een wil om te begrijpen), en dingen uit moet proberen om uit te vinden wat werkt. Het liefst maak ik de wereld daarmee een stukje mooier. En ineens wordt dat CV tóch een logisch geheel. Inclusief alle ‘gekke’ uitstapjes.

Dus, wat zie jij, wanneer je ver genoeg uitzoomt? Wat is de rode draad die door jouw leven loopt?

Conclusie

Met dit blog hoop ik je oordeel over jouw CV te beïnvloeden. In positieve zin, uiteraard! Wat ik hoop te bereiken is dat jij naar dat CV kunt gaan kijken met een gevoel van trots. Als een uiting van jouw diversiteit, jouw brede interesses, jouw vele talenten. Dit alles is namelijk een unieke en waardevolle combinatie, eentje die hard nodig is in deze wereld. Hoe ga jij die inzetten?

Klinkt goed, maar zie je door de bomen het bos niet? Ik kan je er bij helpen! Maak een kennismakingsafspraak, dan kijken we of ik je verder kan helpen.

Krijg als eerste een seintje als er een nieuw blog online komt

Ook ander nieuws kan in die mail terecht komen, maar zeker niet vaker dan eens per week!