Benut je veelzijdigheid

Benut je veelzijdigheid. Maar hoe dan?

Hou jij van afwisseling? En dan bedoel ik niet af en toe, maar heel vaak, en op veel gebieden? Heb jij al heel verschillende banen gehad, en meerdere studies gevolgd (of alleen begonnen), op de meest uiteenlopende onderwerpen? Eerder schreef ik al eens over het cv van een HB. En over brede interesse, die daaraan ten grondslag ligt. Dat je moet zien te voorkomen dat je je gaat vervelen, door te zorgen voor de juiste prikkels. Die veelzijdigheid is kenmerkend voor veel (vermoedelijk) hoogbegaafden. Je kunt er best wel door vastlopen, heb ik gemerkt. Terwijl het eigenlijk iets heel moois is.

Het enige dat je hoeft te doen, is er ruimte aan geven. Klinkt simpel, maar is dat helemaal niet weet ik uit ervaring. Vandaag neem ik je mee in hoe ik dat zelf georganiseerd heb. Niet om je te vertellen hoe het moet, wel om je te laten zien hoe het ook kan. Lees je mee?

Werken voor een 'baas'

Jarenlang heb ik in loondienst gewerkt. Vaak had ik het na een maand of 3, 4 wel weer gezien, en wilde dan het liefste weer iets nieuws. Maar omdat ik in mijn hoofd had zitten dat snel van baan wisselen slecht voor je carrière is, bleef ik hangen. Soms maar kort, vaak langer. Tot zelfs jaren. Ik kan je vertellen, dat is óók geen goed idee. Het stompt je af, en dat is voor niemand goed. 

Op een gegeven moment was ik dat zat. De baan die ik had deed me echt niets meer, en het vakgebied waar ik in werkte vond ik al langere tijd niet interessant meer. Het moest anders, besloot ik. Ik ging ondernemen. Naast mijn baan, in de hoop dat deze combi goed voor mij zou werken. Ik ontdekte dat ik ondernemen geweldig interessant vond. En dit maakte alleen maar duidelijker dat loondienst niet mijn ding is. Dus ik zei mijn baan op, om fulltime te gaan ondernemen. Beste beslissing ooit!

Ik pakte dit rigoreus aan. Ik werkte altijd bij grote organisaties, dus ik wilde het nu alleen doen. Dat voelde wel fijn, alles hing nu van mij af. Ik had invloed op het resultaat. Toch begon dat te knagen. Alleen werken heeft vele voordelen, en geeft veel ruimte. Maar het betekent ook dat je ALLES zelf moet doen. Want als jij het niet doet, doet dus niemand het. Je kunt ook niemand de schuld geven als het niet werkt (hoewel dit eigenlijk nooit ergens zinvol is, iemand (anders) de schuld geven). Dat zette mij aan het denken. Blijkbaar had ik het antwoord op mijn vraag ‘wat past bij mij’ nog niet helemaal gevonden (maar al wel mooie ontdekkingen gedaan).  

Bouw vier bedrijven

Mijn zoektocht ging verder. Ondertussen was ik actief met netwerken, en ontmoette ik andere ondernemers. Ging zelfs naar de Ondernemersdag van het IHBV, om eens meer te horen over hoe andere hoogbegaafde ondernemers dat deden. Dat was inspirerend. Zo was er een keynote speaker die vertelde hoe hij dat had gedaan. Zet vier bedrijven op, was zijn advies.

Krijg als eerste een seintje als er een nieuw blog online komt

Ook ander nieuws kan in die mail terecht komen, maar zeker niet vaker dan eens per week!

Eentje om geld mee te verdienen, en drie om zijn verschillende interesses te bevredigen. Hij kon dan steeds wisselen om het voor hem interessant te houden, en had daarbij wel die veilige basis die hem van een inkomen voorzag. Dat klonk mij als muziek in de oren. Hoe, daar had ik nog geen idee van. Ik was op dat moment eigenlijk pas net voor mezelf begonnen, en dat voelde al als een grote stap. Toch zette dit advies, bijna ongemerkt, van alles in beweging.

Ok, begin met twee

Ondertussen ging ik bij mezelf te rade. Wat was het nu dat ik miste in mijn onderneming? Al snel kwam ik erachter dat ik helemaal alleen werken eigenlijk niet zo leuk vond. Dit was wel het andere uiterste. Tot mijn verbazing constateerde ik dat ik een sparringspartner miste. Was ik tóch minder een kluizenaar dan ik zelf al die tijd dacht. 

Dus daar ging ik naar op zoek. En die vond ik uiteindelijk in Jessica Kelder. Dat was de start van bedrijf 2. Jessica heeft Platform Trefpunt opgezet. Dat is een platform voor introverte ondernemers, waar ik lid van was geworden. Ik voel mij daar als een vis in het water. Platform Trefpunt is een heel fijne plek, met leuke mensen die echt met elkaar begaan zijn en elkaar verder willen helpen. Met Jessica had ik eigenlijk direct een heel goede klik. We zochten elkaar regelmatig op om te sparren, en merkten dat dat heel fijn werkte. Toen zij mij vroeg om samen met haar Platform Trefpunt verder te ontwikkelen, hoefde ik daar niet eens over na te denken.

Hoe het samenkomt

En zo samen vormen Bureau Hijlkema en Platform Trefpunt een heel mooie combinatie, die voor mij werkt. Bij Bureau Hijlkema heb ik de ruimte om 1-op-1 te werken met mensen, en echt de diepte in te gaan. Op een plek waar ik het liefste ben: in de natuur. Ook heb ik daar de ruimte om te experimenteren met mijn schrijfsels, in de vorm van dit blog. 

Bij Platform Trefpunt vind ik om te beginnen topper Jessica. Met haar kan ik echt heel goed sparren. Zij is mijn spiegel, en houdt me bij de les als dat nodig is. Samen bedenken we de mooiste dingen om onze leden écht verder te helpen, en ze alles mee te geven waarmee ze als introvert succesvol kunnen ondernemen. En dat bouwen is iets dat ik heel graag doe. Niets mooier dan iets te zien ontstaan terwijl je bezig bent. En dan steeds een niveau omhoog gaan, zodat je nog wel steeds uitgedaagd wordt. Dat is wel iets dat belangrijk voor mij is. Ik doe liever niet te lang hetzelfde, en dat past heel goed bij het (op)bouwen van een bedrijf. Mits je natuurlijk een goeie visie hebt ;).

En toen werd alles makkelijk 😉

Zo vind ik dus een goede invulling van mijn behoeften in twee bedrijven (en nog een aantal hobby’s). En daarmee is mijn leven wel echt een stuk beter geworden. Ik ervaar meer uitdaging, en meer tevredenheid met waar ik mee bezig ben. Dat is heel fijn, want lange tijd dacht ik dat dit voor mij niet weggelegd was. Iemand die toen dichtbij mij stond heeft wel eens gezegd dat ik ‘waarschijnlijk zo iemand ben die nooit plezier zal hebben in zijn werk’. Die mythe is toch maar mooi ontkracht ;).

Betekent dat nu dat alles makkelijk is? Zeker niet. Het kan soms een enorme uitdaging zijn om twee bedrijven te hebben. Het kan soms voelen alsof ik van die borden op stokjes draaiend probeer te houden. Marketing is soms best ingewikkeld, want je doet van alles naast elkaar, en dat kan verwarring scheppen bij je doelgroep(en). Op andere momenten heeft een bepaald project even je volle aandacht nodig, waardoor je andere dingen moet laten liggen. En soms moet je daardoor een keuze maken. Mijn flexibiliteit wordt in ieder geval flink op de proef gesteld.

Maar dan de hamvraag: zou ik het anders willen? Nooit. Dit is de weg die ik (in ieder geval voor nu) te gaan heb. Ik heb gemerkt dat ik het ergens wel fijn vind, die struggle die er bij komt kijken. Ok, misschien niet de struggle zelf of dat moment, maar wel de kick als ik het tóch voor elkaar heb gekregen. Dat ik merk dat ik steeds een heel klein beetje beter wordt. Dat ik weer een nieuwe les geleerd heb. Te merken dat ik inmiddels zo flexibel ben, dat er eigenlijk altijd wel een oplossing te vinden is. Dat voelt zo geweldig, en zou ik voor geen goud willen missen. Ik durf wel te zeggen dat ik in de afgelopen anderhalf jaar ontzettend veel geleerd heb, en als persoon enorm ben gegroeid. Gelukkig constateer ik tegelijk dat ik er nog (lang) niet ben. En dat geeft mij weer energie om er vol voor te gaan, en nog veel meer te leren.

Wat ik hoop dat je uit mijn verhaal haalt, is dat je altijd een manier kunt vinden om jouw leven optimaal in te richten. Ook al lijkt dat nu onmogelijk. Zelf dacht ik 20 jaar lang dat ik niet gemaakt was om te werken. En dat bleek onzin. Dat kun jij ook, maar dan op jouw manier. Ga op zoek naar een combinatie die voor jou werkt. Misschien is het een eigen bedrijf, misschien een baan in loondienst. Misschien meerdere bedrijven, of meerdere banen naast elkaar, of een andere combinatie. Maakt niet uit, waar het om gaat is dat het voor jou werkt!

Mocht jij nu met zulke vragen rondlopen, dan kan ik je een Perspectiefveranderaar aanbevelen. Dan gaan jij en ik samen een dag op pad, in de natuur. Op zoek naar een ander perspectief op jouw vraagstuk. Geholpen door de natuur, en door mij. Via de knop hieronder kun je meer informatie vinden, en direct een afspraak inplannen.