Vandaag wil ik het eens hebben over keuzes. We maken heel veel keuzes, de hele dag door. Sommigen zijn (heel) groot, anderen klein. Veel keuzes worden op de automatische piloot gemaakt, terwijl je andere juist heel bewust maakt. Eén ding hebben alle keuzes wel met elkaar gemeen: ze hebben gevolgen. En daar wil ik eens wat dieper op ingaan.
Natuurwetten
Keuzes zijn nooit zonder gevolgen. Een simpel voorbeeld is de keuze waar je je geld aan uit geeft. Je hebt maar een bepaalde hoeveelheid geld, die niet oneindig is. Je kunt het maar één keer uitgeven. En geef je het uit aan één ding, dan kun je het niet meer uitgeven aan iets anders.
Je krijgt er wel iets voor terug, namelijk datgene waar je je geld aan uit hebt gegeven. Maar dit principe gaat voor meer op dan financiële transacties. Uiteindelijk heeft alles in het leven een prijs, en een opbrengst. Klinkt misschien kil, maar denk er eens over na. De prijs gaat niet altijd over euro’s. Heel vaak niet, zelfs. Er zijn veel soorten ‘betaalmiddelen’, waarvan ik tijd toch wel de meest ultieme vind. Tijd is een eindig betaalmiddel. Je kunt er niet meer van regelen. Weg is weg.
Ok, je hebt dus betaalmiddelen tot je beschikking. En daarmee kun je bepaalde dingen kopen. Maar er is meer. Want al die dingen die je kunt kopen zijn een soort van ‘package-deals’. Naast het feit dat je je betaalmiddel maar één keer uit kunt geven, is het namelijk zo dat bij dat wat je wilt, altijd iets meekomt dat je liever niet wilt.
De voordelen en de nadelen. Het goede en het slechte. De piek en het dal. De lusten en de lasten. Het licht en het donker. Wanneer je de ene wilt, krijg je automatisch de andere erbij, ze zitten onlosmakelijk aan elkaar vast. Koop je een huis, dan moet je dat onderhouden, en je nieuwe buren zijn misschien niet echt jouw type. Accepteer je die fantastische baan, dan moet je wel 3 uur per dag reizen, en veel vergaderen. En er is altijd die ene vervelende collega of leidinggevende die je erbij krijgt. Het lijkt bijna een natuurwet te zijn. Deze tweeledigheid kom je in alles tegen. Let er maar eens op, alles heeft twee kanten.
Natuurwetten trekken zich weinig van ons mensen aan. Neem zwaartekracht. Daar kun je van alles van vinden. Je kunt het er mee eens zijn, of niet. Maakt allemaal niks uit, als je struikelt lig je op de grond. Je kunt het maar beter accepteren, dat scheelt alvast een hoop gedoe. Dit geldt ook voor die tweeledigheid die ik noemde. Je kunt niet alleen maar de voordelen ergens van krijgen. Automatisch krijg je er ook nadelen bij. Dat in je achterhoofd houden scheelt echt enorm!
Keuzes, keuzes, keuzes
Goed, even terug naar keuzes maken. Want het bewustzijn van die tweeledigheid kun je dus meenemen in de beslissingen die je maakt. Meestal zijn er meerdere opties waaruit je kunt kiezen. Als je die nu eens wat breder bekijkt, wat levert elke keuze op? Wat zijn de negatieve kanten van een keuze, en wat vind je daarvan? Is die onvermijdelijk negatieve kant de positieve kant waard voor jou?
Een concreet voorbeeld om het principe nog wat duidelijker te maken. Wat ik heel vaak tegenkom, is dat hoogbegaafden tegen niemand zeggen dat ze hoogbegaafd zijn. Omdat ze bang zijn voor negatieve reacties. Omdat ze zich niet beter (willen) voelen dan anderen. In hoogbegaafden-kringen wordt zelfs gesproken over wel of niet uit de kast komen.
Laat ik beginnen met te schrijven dat elke keuze die je maakt helemaal prima is (al heb ik hier wel degelijk een mening over). Wat ik hier eens uit wil spitten, is wat deze keuze nu eigenlijk inhoudt. Stel je besluit er niemand over te vertellen. Dan heb je dus die (mogelijke) negatieve reacties niet. Je kunt je leven op een rustige manier leiden zonder al teveel gedoe. Of dat hoop je dan in elk geval.
Dan nu de keerzijde van die keuze. Het is goed mogelijk dat je je nergens op je plek voelt. Want je gebruikt jouw vele talenten niet. Je spreekt je niet uit over wat je wilt, en waar je goed in bent. Dus heeft de rest van de wereld misschien wel geen idee wat ze met je aanmoeten. Je voelt je dan alsnog een outsider. Omdat je je talenten niet inzet, voelt je leven op zijn zachtst gezegd onbevredigend. Eigenlijk vind je er geen reet aan.
Is dat het werkelijk waard? Als je dat zo leest, zou je dan die keuze weer maken?
Je kunt denk ik wel raden wat mij standpunt hierin is. Dat was zeker niet altijd mijn standpunt. Ik was diegene die ‘in de kast zat’ (ook voor mezelf), en zijn talenten niet gebruikte. Ook ik vond er geen reet aan. Tot ik me daarvan bewust werd, en besefte dat ik het de prijs niet waard vond. Dat is het moment dat ik een andere keuze ging maken. Ook die keuze heeft minpunten, maar de prijs staat nu wel in verhouding tot wat het me oplevert: een leven dat voldoening geeft.
Lees jij dit nu, maar heb je geen idee hoe je dit voor jezelf toe kunt passen? Je kunt altijd een kennismaking plannen, wie weet kan ik je verder helpen.
Krijg als eerste een seintje als er een nieuw blog online komt
Ook ander nieuws kan in die mail terecht komen, maar zeker niet vaker dan eens per week!