goede voornemens

Goede voornemens: hoe hou je ze wél vol?

Het einde van het jaar komt snel dichterbij. Traditioneel is dit een tijd van reflectie. Wat heb je afgelopen jaar allemaal bereikt, en wat wil je volgende jaar gaan doen? Onvermijdelijk komen de goede voornemens ook voorbij. Ieder jaar volgt dat (bij de meeste mensen dan) min of meer hetzelfde patroon: het einde van het jaar komt dichterbij en je denkt ‘volgend jaar wil ik dit of dat veranderen’. Je neemt het je voor te gaan doen, en deelt dit met anderen. Op 1 januari begin je vol goede moed. Blijkbaar is 12 januari de dag waarop de meeste goede voornemens in rook zijn opgegaan. Omdat je het vergeten bent. Omdat het je niet genoeg interesseert. Omdat je wel wat anders te doen hebt. Omdat het moeilijker blijkt dan je dacht. Dat soort dingen. 

Klinkt best wel nutteloos als je dat zo leest… Waarom zou je dat elk jaar weer doen? Maar dan blijf je altijd hetzelfde, dat is toch ook niet de bedoeling. Er moet toch een manier zijn om goede voornemens succesvol te implementeren…

En die is er! In dit blog neem ik je mee in manieren waarmee je je goede voornemens wél laat slagen. En je niet vast zit aan een jaarabonnement op de sportschool waar je precies 4 keer gebruik van gaat maken.

Begin!

De eerste stap die je moet zetten wanneer je iets wilt veranderen, is NIET wachten tot 1 januari. Doe het NU. Alleen nu voel jij die sterke neiging om dat goede voornemen uit te gaan voeren. Nu is het enige moment dat echt bestaat zeggen ze wel eens. Maak daar meteen gebruik van! Dus, aan de slag, voordat die motivatie weer wegzakt.

Want dat is het probleem met motivatie. Het is heel nuttig om op gang te komen, maar heel betrouwbaar is het niet. Soms heb je gewoon even geen zin. Dan is de motivatie ver te zoeken. Motivatie zorgt dat je op gang komt in het begin, maar discipline is wat je in beweging houdt. 

Wel een goed idee overigens om eens goed na te denken over waarom je eigenlijk dat voornemen hebt. De ‘waarom’ vraag is namelijk van belang voor het slagen van je voornemen, aldus Simon Sinek in zijn boek Start with Why. Schrijf die waarom op, zodat je op de moeilijke momenten weer even voor jezelf helder kunt maken waar je het eigenlijk voor doet.

Heb je die duidelijke waarom niet, dan is de kans groot dat je je nieuwe gewoonte niet vol gaat houden. Goed om dat van te voren even helder te krijgen! Je kunt je dan afvragen of je er wel aan moet beginnen dan. Misschien is er iets anders dat je wel heel graag zou willen doen? Kies dan die optie.

goede voornemens

Begin klein en bouw op

Goede voornemens zijn niets anders dan nieuwe gewoonten die je aan wilt leren. Wanneer je nieuwe gewoonte heel ver van je af staat, is het een goed idee om klein te beginnen, en dat dan op te bouwen. Stel dat je nu heel lui bent en niets aan sport doet. Wat is de kans van slagen als je in één keer een sportgewoonte van 6 keer per week wilt gaan implementeren? Er zullen vast mensen zijn voor wie dat werkt, maar over het algemeen is dat niet zo. Je kans van slagen wordt een stuk groter als je wat kleiner begint.

Laat ik een persoonlijk voorbeeld geven. Jaren geleden was ik lui en onsportief, wat zorgde voor allerlei lichamelijke klachten. De fysiotherapeut waar ik terecht kwam zat me vol verwondering aan te kijken toen ik vertelde wat ik als toen dertiger in mij vrije tijd deed: vrij weinig. Hij suggereerde dat meer beweging toch echt wel een goed idee was, als ik niet helemaal vast wilde roesten. Dat wilde ik niet, dus ik besloot mijn oude sportschool gewoonte na jaren weer op te pakken. Dit was ergens in de lente geloof ik, dus ik besloot niet te wachten tot 1 januari, maar om direct een plan te maken en te starten.

Eerst zocht ik een sportschool. Eentje die op de route van het station naar mijn huis lag, een route die ik dagelijks aflegde. Ik nam mij voor om te beginnen met drie keer per week sporten. Op die dagen nam ik mijn sporttas mee naar mijn werk, zodat ik op de terugweg kon gaan sporten. Dan ‘moest’ ik wel, want het zou nogal stom voelen om niet te gaan, terwijl ik er gewoon langskwam, en bovendien ook nog mijn sportspullen bij me had. Toen het me lukte dat drie keer per week te doen, besloot ik de frequentie op te voeren naar vijf keer per week. Dat voelde goed, en ik merkte resultaat. Een volgende stap was sporten in de ochtend in plaats van na het werk, en zo steeds een stapje verder. 

goede voornemens

Inmiddels zijn we meer dan 10 jaar verder, en die dagelijkse sportsessie doe ik nog steeds. Sporten is een vast onderdeel van mijn dagelijkse routine geworden. En eigenlijk denk ik er bijna nooit over na om niet te gaan. Sterker nog, als ik om wat voor reden dan ook niet kan sporten, dan merk ik dat dit meteen invloed heeft op hoe ik me voel.

Perfectie of vooruitgang

Tot slot zou ik je nog willen adviseren om niet té streng voor jezelf te zijn. Dat verlaagt namelijk de kans van slagen. Elk begin is lastig, en daarbij de fout ingaan is heel normaal. Geef niet meteen op, en veroordeel jezelf niet. Heb je een keer een work-out gemist, pak hem dan gewoon weer op, en maak je er niet druk om. Streef niet naar perfectie, maar naar vooruitgang. Als je het beter doet dan eerst, dan is dat winst.

De focus op vooruitgang werkt veel motiverender. Laat me je twee voorbeelden geven:

  • Je besluit dat je vaker wilt sporten. Je stelt heel hoge eisen, en wilt 6 keer per week sporten. Elke keer dat je ‘maar’ 5 keer bent geweest ben je zwaar teleurgesteld in jezelf. Je bent boos op jezelf, en maakt jezelf allerlei verwijten. Volgende week moet het toch echt 6 keer zijn! De lat ligt heel hoog zo. Wat gebeurt er wanneer je volgende week ook niet tot 6 keer komt? De kans is groot dat je dan denkt ‘laat ook maar, dit is niks voor mij’.
  • Je wilt vaker sporten. Uiteindelijk zou je dat 6 keer per week willen doen. Je hebt echter jaren niet gesport, dus je begint met twee keer. Dit lukt, en dat geeft vertrouwen. Na een maand besluit je op te hogen naar 3 keer per week. Heel af en toe kom je niet aan sporten toe, maar vaker wel dan niet. Je kijkt terug naar je ‘lazy days’ en ziet vooruitgang. Dat stemt tevreden, je voelt je er goed bij. Je voelt je steeds fitter, en je merkt dat je zin hebt om te sporten.

Welke van deze twee personen sport na een jaar nog steeds, denk jij? Kijk dus liever naar waar je staat ten opzichte van waar je vandaan komt, want dat is verder dan je denkt. Consequente kleine stapjes kunnen je ver brengen.

Tot slot

In dit blog heb ik een aantal tips met je gedeeld die de kans van slagen van jouw goede voornemens aanzienlijk kunnen vergroten. Kort samengevat komt het hier op neer: doe het alleen als je er écht het nut van inziet, wacht niet met in actie komen maar doe het NU. Maak het niet te groot, begin klein. Kijk naar de kleine stapjes die je hebt gezet. En wanneer je de motivatie even kwijt bent, denk dan aan waarom je het ook alweer wilde. Dikke kans dat jij deze keer wél langer dan 2 of 3 weken je nieuwe voornemens vol kunt houden. 

Oh ja, deze methode werkt als je gezonder wilt leven door meer te sporten, maar ook voor andere goede voornemens die je wilt inpassen in je leven. Ik heb meer bewegen gekozen als voorbeeld omdat deze meestal bovenaan de lijstjes met goede voornemens staat ;).

Krijg als eerste een seintje als er een nieuw blog online komt

Ook ander nieuws kan in die mail terecht komen, maar zeker niet vaker dan eens per week!