Je leest steeds vaker over overprikkeling. Ergens heb je het idee dat het misschien wel over jou gaat. Maar eigenlijk heb je helemaal niet zo’n beeld van hoe overprikkeling eruit ziet. Daarom vandaag een blog over de symptomen van overprikkeling.
De symptomen van overprikkeling kunnen zowel heel subtiel als heel duidelijk zijn. Meestal begint het heel subtiel, en op een gegeven moment wordt het steeds duidelijker. Je lichaam fluistert als het ware eerst tegen je wanneer er iets aan de hand is. Wanneer je daar niet naar luistert zal het steeds een beetje meer lawaai gaan maken. Totdat het luid genoeg is voor jou om te horen. In dit blog zal ik verder ingaan op hoe dat eruit kan zien. Ik zal zowel ingaan op de ‘meer lawaai’ kant als het subtiele gefluister. Laten we beginnen met de lawaaiige signalen, en dan pellen we af naar de subtielere signalen.
Macro- en micro-acties
Wat betreft de hele duidelijke en lawaaiige signalen, schreef ik vorige week al een blog over macro- en micro-acties. Een macro-actie is bijvoorbeeld een heel weekend (of misschien wel langer) nodig hebben om te herstellen van je (werk)week. Wanneer je vaak een macro-actie nodig hebt, is dát een duidelijk signaal. Je hebt de actie nodig omdat je voor langere tijd over je eigen grenzen bent gegaan.
Nu is het niet zo dat je nooit moe mag worden. Zo werkt het leven niet, soms wordt je gewoon moe, dat is heel normaal. En helemaal niet erg. Maar wanneer je vaak een heel weekend nodig hebt om te herstellen van je (werk)week, zou dit wel een signaal kunnen zijn om zelf aan de slag te gaan met je overprikkeling.
Goed, even terug naar de macro-actie die ik hierboven al noemde. In de macro-actie kun je ook al wat ‘kleinere’ symptomen herkennen:
- Je bent moe
- Je hebt nergens zin in, wilt alleen maar slapen
- Je bent geïrriteerd en prikkelbaar, dingen zijn je al snel teveel
Zo zie je dus, dat dat gevoel van een weekend nodig hebben om te herstellen bestaat uit meerdere elementen.
Meer symptomen van overprikkeling
Laten we eens kijken naar de week die vooraf ging aan dit herstel-weekend. Wellicht herken je (een aantal) signalen uit deze lijst:
- Geen focus. Dit is een beetje het ‘kip zonder kop’ gevoel. Je bent van alles aan het doen, maar echt ergens op focussen lukt niet. Je doet allerlei dingen door elkaar, maakt niks af.
- Een benauwd gevoel. Dit is een duidelijk waarschuwingssignaal. Het kan voelen of er een band strak om je borst zit. Je ademhaling is oppervlakkiger dan gebruikelijk.
- Verkrampte spieren. Herken je dat? Je schouders zitten vast, je hebt last van je rug. Je nek doet zeer, en dat trekt door naar je hoofd, waardoor je vaak hoofdpijn hebt. Je kaken kunnen ook strak staan.
- Een gevoel van onrust. Het lukt je niet om te ontspannen, je voelt je steeds opgejaagd. Je kunt niet goed stil zitten.
- Een algemeen gevoel van teveel. Teveel werk, teveel verplichtingen, teveel lawaai…
- Slapen is problematisch. Je komt niet makkelijk in slaap, en als dat wel lukt, wordt je vaak wakker.
- Een ‘tollend’ hoofd. Je hoofd blijft maar aan staan. Gedachten vliegen in sneltreinvaart door je hoofd. Vaak zijn dit pieker-gedachten. En jij wilt alleen maar rust.
- Een gevoel van leegte na een dag op kantoor gewerkt te hebben.
De signalen in deze lijst kunnen subtiel zijn. Vaak heb je het helemaal niet zo door dat je bijvoorbeeld geen focus hebt. Dat opgejaagde gevoel redeneer je misschien weg door tegen jezelf te zeggen dat je nu eenmaal een drukke week hebt. En dat het erbij hoort. Deze lijst is niet volledig, er zijn meer signalen die kunnen duiden op overprikkeling.
Herken jij je in verschillende signalen?
Weet dan dat je kunt leren om met jouw overprikkeling om te gaan. Zo kun je in het traject ‘Prikkels de baas’ inzicht krijgen in jouw persoonlijke prikkelgevoeligheden, en leer je herkennen wanneer je overprikkeld bent, en hoe je dit kunt managen. Zodat ook jij je leven kunt gaan leiden zoals jij dat graag wilt. Plan een Verhelderend Gesprek in, dan vertel ik je meer over het traject, en geef ik je alvast een tip op maat mee.