Micro en macro acties

Micro- en macroacties

Macro- en micro-acties

 

Hoe ziet jouw weekend eruit?

Misschien heeft jouw (werk)week zoveel van je gevraagd dat je eigenlijk niet zo veel doet. Je slaapt uit, hangt een beetje rond, slaapt misschien nog een beetje. Je kijkt Netflix en bestelt een pizza, want zin om te koken heb je niet. Voor je gevoel heb je dat echt nodig, een heel weekend om bij te komen. Soms is een weekend zelfs niet genoeg. 

 

Wel vervelend als je eigenlijk ook nog iets anders zou willen doen. Want is dat echt hoe je je leven wilt leiden? Alleen maar werken en uitrusten? Er zijn nog zoveel mooie dingen om mee te maken waar je op deze manier niet aan toekomt. En dat is toch zonde!

 

Dat hele weekend een beetje rondhangen op de bank is wat we in het traject ‘Omgaan met overprikkeling’ een macro-actie noemen. Je neemt het hele weekend om te herstellen van je (werk)week. Op zich natuurlijk goed om hersteltijd te nemen. Maar het feit dat je daar een heel weekend voor nodig hebt (misschien wel langer), is wel een duidelijk signaal dat je tijdens je (werk)week over je eigen grenzen bent gegaan. Je wacht tot je helemaal ‘leeg’ bent, en neemt dan, min of meer gedwongen, rust. Omdat je zo lang gewacht hebt met hersteltijd nemen, duurt het herstel ook langer.

 

Wat zou er gebeuren als je niet zo lang zou wachten? Als het je zou lukken tijdens je (werk)week en dag korte herstelmomentjes in te bouwen?

 

Die kleine herstelmomentjes noemen we micro-acties in het traject ‘Omgaan met overprikkeling. Een micro-actie doe je op het moment dat je aanvoelt dat je even teveel prikkels hebt gehad. Het kan zo klein zijn als vijf keer bewust ademhalen nadat je in een vergadering hebt gezeten. Of iets groter: niet lunchen achter je bureau, maar gewoon even naar buiten. Het gaat erom dat het bij jou past, en dat jij het makkelijk in kunt bouwen in je dagelijkse leven.

 

Wat je daarvoor nodig hebt, is bewustzijn. Wanneer raak jij overprikkeld, en waardoor? En belangrijker, wat kun je dan doen? In het begin van het traject zul je merken dat je nog veel gebruik maakt van macro-acties. Gedurende het traject krijg jij steeds meer inzicht in wanneer overprikkeling zich voordoet, en zal je aanpak steeds meer uit micro-acties bestaan. Je zult daardoor steeds minder macro-acties nodig hebben, waardoor je energie over zult houden. Misschien kun je in het weekend dan ook eens wat anders gaan doen. Hoe fijn zou dat zijn?

 

Wil jij hier mee aan de slag? Of wil je meer weten over het traject ‘Omgaan met overprikkeling’? Boek dan een (gratis) kennismaking