brede interesses

Brede interesses als talent bij hoogbegaafdheid

Een ding dat eigenlijk kenmerkend is voor alle (vermoedelijk) hoogbegaafden is dat ze een enorm brede interesses hebben (in een eerdere serie ging ik al in op deze eigenschappen). Meestal gaat dat gepaard met een tomeloze nieuwsgierigheid. Het is een drang om steeds meer kennis te verzamelen. De wereld om je heen (nog) beter te snappen. Bovendien zie je overal verbanden. Wat natuurlijk helemaal niet raar is, alles hangt tenslotte met elkaar samen, als je maar de moeite neemt om goed te kijken, toch? Elk nieuws stukje kennis leidt weer tot een hele nieuwe horizon, met weer een heel scala aan nieuwe mogelijkheden en inzichten. Dit gaat vrijwel vanzelf bij jou, jij zoekt die nieuwe prikkels automatisch op. Je kunt niet anders, het is jouw aard.

Een voorbeeld daarvan is dit blog. Ik had me voorgenomen om één blog over brede interesses te schrijven. Maar dat is lastig. Want nieuwsgierigheid hoort daar ook bij. En innovatie. Interessant zeg, wat zegt de psychologie nog meer hierover? Ok, deze 5 boeken uit mijn kast kan ik er ook aan linken, en vorige week hoorde ik iemand iets zeggen dat er precies inpast. Sinds kort heb ik ook The Conversation ontdekt, waar allerlei interessante artikelen te vinden zijn. Die wil ik dus ook nog gebruiken. Bovendien had ik bedacht dat ik voortaan in mijn blogs niet alleen een beschrijving wil geven van kenmerken van hoogbegaafdheid, maar vooral de positieve kanten wil belichten, en handvatten wil bieden om die talenten in te zetten. En voor je het weet heb je dan een serie van drie of vier blogs over brede interesses. Dan heb ik het al kleiner gemaakt. Want in eerste instantie ontstond er iets nog (veel) groters. Waarover later meer… 

Onbegrip

Voor de buitenstaander kan dit nogal eens verwarrend zijn. Vorige week was je nog psychologie aan het studeren, en nu ben je begonnen aan werktuigbouwkunde, hoe dan? En je hebt ook nog interesse in sport, koken, houtbewerking? Je krijgt nog wel eens te horen dat je geen keuzes kunt maken. Of dat je ‘all over the place’ bent. Je past niet in één hokje, dus mensen vinden het moeilijk om je ergens te plaatsen. Het lijken vooral anderen te zijn die er een probleem mee hebben. Dat is natuurlijk hun probleem, maar soms heb je daar wel last van. Probeer maar eens te solliciteren op een nieuwe functie die ogenschijnlijk niets te maken heeft met wat je tot dan toe gedaan hebt. En dat met een CV dat een heel diverse werkervaring laat zien, je hebt al op veel verschillende plekken gewerkt, en in allerlei verschillende functies. En dan hebben we het nog niet gehad over hoe lang (of kort, waarschijnlijk) je overal gewerkt hebt… Jij volgde gewoon je eigen interesse, en die brengt je nu eenmaal op heel verschillende plekken. Dat is namelijk wat het voor jou leuk maakt.

Wat ik hierboven beschrijf, is een scenario waarbij je ruimte geeft aan je brede interesses. Maar hoe vaak doe je dat? Met deze vraag ben ik niet geïnteresseerd in het sociaal wenselijke antwoord, maar in het échte antwoord. Hoe vaak heb je die brede interesse niet gevolgd omdat je bang was voor de reactie van anderen? En wat bracht je dat?

Hak en tak

Krijg jij vaak te horen dat je van de hak op de tak gaat, en daardoor niet te volgen bent? Of dat je er van alles bijhaalt dat helemaal niet relevant zou zijn? Jij weet wel beter. Van de hak op de tak is nu eenmaal zoals jouw snelle associatieve brein werkt. Je legt razendsnel verbanden. Klinkt best wel als een talent. En hoezo niet relevant? Voor jouw gevoel maken mensen dingen juist te simpel, en houden daarmee onvoldoende rekening met het grotere plaatje. Dat plaatje zie jij dus wel. Bovendien is het ook wel interessant, toch, uitzoeken hoe iets werkelijk in elkaar zit?

brede interesses

Begrip

Inmiddels vind ik het heel leuk om zo gewoon van alles te laten ontstaan, maar lange tijd heb ik me daarin wel geremd gevoeld. Niet het juiste moment, niet de juiste plaats, dat soort dingen. Wat ik in deze blog serie wil onderzoeken, is wat de voordelen zijn van het hebben van een (heel) brede interesses. Daarbij wil ik verschillende bronnen betrekken: interessante boeken die ik gelezen heb, en waarvan ik denk dat ze relevant zijn. Ook wil ik onderzoeken hoe je dit talent zo in kunt zetten dat jij en je omgeving er blij van wordt.  

Hoe lang deze serie gaat worden durf ik nog niet te zeggen. Zelf heb ik ook de neiging er van alles bij te halen. Het schrijven van deze serie is voor mij ook een experiment in hoe je dat nou doet, ruimte geven voor je eigen nieuwsgierigheid en brede interesses, en tegelijk wel met iets concreets te komen. Ik volg vooral mijn eigen brede interesse, en hoop dat jij als lezer er iets aan hebt. Heb je in de tussentijd suggesties of ideeën, stuur me een berichtje.

Na inschrijving ontvang je een mail waarin je je inschrijving kunt bevestigen.

Oh ja, het kan zijn dat ik je af en toe ook andere dingen stuur, zoals: aankondiging van nieuwe HB ontmoetingswandelingen, nieuws, andere activiteiten waar je aan mee kunt doen..