Kenmerken van hoogbegaafdheid

Kenmerken van hoogbegaafdheid 6

Vandaag schrijf ik het laatste verzamelblog over kenmerken van hoogbegaafdheid. Dat is niet omdat ik het niet leuk meer vind om over hoogbegaafdheid te schrijven. Ook niet omdat ik denk dat ik alle kenmerken al beschreven heb. Met de kenmerken van vandaag zit ik op 23, en er zijn er echt wel meer.

Waarom dan wel? Omdat ik graag wat meer diepgang wil brengen. Het is mooi je te herkennen in de kenmerken van hoogbegaafdheid. Ik heb van heel wat mensen berichten ontvangen naar aanleiding van mijn blogposts. Van mensen die zich inderdaad herkennen in de kenmerken, en die daar nooit eerder over na hebben gedacht. Bij wie ineens een kwartje viel. Mensen die dachten: dat gaat over mij! Dat is heel mooi, want het kan het begin zijn van een mooie ontdekkingstocht naar je talenten. 

Maar herkenning is nog maar het begin. Je hebt nog geen idee verder. Waar je naar op zoek bent, is concrete handvatten. Je herkent bepaalde kenmerken, maar hoe ga je daar nu mee om? Hoe gebruik je dat talent dat het met zich meebrengt?

En daar wil ik dus mee aan de slag. Na dit laatste blog ga ik wel verder met schrijven over kenmerken van hoogbegaafdheid, maar dan meer in de diepte. Wat zijn bijvoorbeeld de positieve kanten van een bepaald kenmerk, en wat kun je ermee, hoe ga je om met de vervelende kanten ervan? Uiteindelijk ben je daarnaar op zoek, toch! Hoe kom je verder, dat os de vraag.

Dat dus vanaf het volgende blog. Maar vandaag voeg ik nog drie kenmerken toe aan de lijst! 

Niemand is klaar voor jouw visie of idee

We beginnen met visie. Jij bent namelijk een visionair. Jij ziet verbanden die anderen (nog) niet zien. Door jouw helicopter-view overzie jij het geheel al snel. Je brein werkt snel, en je denkt al een flink aantal stappen vooruit. Daardoor heb je al vrij snel door welke kant iets opgaat. En ziet ook meteen de mogelijke obstakels die onderweg te vinden zijn. Jij zit als het ware bovenop een berg, en je overziet het hele landschap. Je ziet bijvoorbeeld welke wegen nergens naartoe leiden. Niet iedereen zit echter op die berg, en heeft dus dat overzicht ook niet. Sommige mensen zijn lekker aan de wandel op zo’n pad waarvan jij ziet dat het in een ravijn zal eindigen. Je probeert te waarschuwen, maar de wandelaar trekt zich er niets van aan. Die kijkt een stukje vooruit, en denkt ‘wat zeurt ie nou?’. Simpelweg omdat ie jouw point-of-view niet heeft. 

Dit is natuurlijk een metafoor, maar wel eentje die duidelijk maakt wat het verschil nu is. Jij ziet dingen die anderen niet zien. Met als gevolg dat er maar weinig mensen zijn die jou kunnen volgen., of snappen wat je bedoelt. Gewoon, omdat ze niet kunnen zien wat jij wel ziet. Het maakt het lastig om jouw idee uit te voeren. De bestaande systemen passen daar niet zo goed bij, en die wil je graag veranderen. Lastig, want de rest van de mensen om je heen ziet jouw stip op de horizon niet, en is dan ook moeilijk mee te krijgen. Dat kan enorm frustrerend zijn! Zeker wanneer men na x-tijd (soms zelfs jaren) ook tot die conclusie komt die jij al veel eerder had bedacht. Wat ze dus allang vergeten zijn. Zucht..

Geen aansluiting vinden

Omdat jij de wereld anders bekijkt dan anderen, kan het lastig zijn om aansluiting te vinden. Bovendien heb jij een heel brede interesse. Vaak een stuk breder dan die van anderen. Voor jou is dat logisch. Uiteindelijk hangt alles met elkaar samen. Jij ziet dat, maar niet iedereen kan dat zien. Die berg uit de vorige paragraaf helpt daar ook niet echt bij. Je kunt dan onnavolgbaar overkomen. 

Ook wat ik al beschreef hierboven draagt hieraan bij. Jouw denkwijze is heel anders dan die van anderen. Weinig mensen hebben dat net zoals jij. Jij wilt graag de diepte in, terwijl niet iedereen die behoefte heeft. Je voelt je daardoor vaak onbegrepen. Soms komen daar ook nog vooroordelen over hoogbegaafdheid bij om de hoek. Je kunt bijvoorbeeld als betweter of arrogant worden gezien. Maar over het algemeen is het gewoon zo, dat vrij weinig mensen zo diep denken als jij.

Goed om te weten, is dat er wel degelijk meer mensen zijn zoals jij. Waar je wél aansluiting bij kunt vinden. Het is ‘alleen’ maar zaak om ze te vinden. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven met precies dat doel: het verbinden van hoogbegaafden. Misschien is er wel een HB-café bij jou in de buurt waar je eens kunt kijken? Zelf organiseer ik ook met enige regelmaat een netwerkwandeling speciaal voor (vermoedelijk) hoogbegaafden. Kijk in de agenda om te kijken wanneer.

Zwaarmoedigheid

Zwaarmoedigheid…wat is dat eigenlijk? Ik riep de hulp van AI in, en dit kwam eruit:

“Zwaarmoedigheid is een gevoel van diepe droefheid, somberheid en neerslachtigheid dat vaak gepaard gaat met een gebrek aan interesse en plezier in dagelijkse activiteiten. Mensen die zich zwaarmoedig voelen, hebben vaak het gevoel dat ze vastzitten in een negatieve spiraal en hebben moeite om zich uit hun gevoel van neerslachtigheid te bevrijden.”

Best een treffende beschrijving, eigenlijk. Zwaarmoedigheid is iets wat ik vaker tegenkom bij hoogbegaafden. Geen aansluiting kunnen vinden en steeds het gevoel hebben niet begrepen te worden, om maar eens twee niet-zo-willekeurige voorbeelden te geven, kunnen een zware wissel op je trekken. Het kan behoorlijk eenzaam zijn op die manier. En uit verschillende onderzoek blijkt dat eenzaamheid kan leiden tot depressieve gevoelens. 

Heb je dan ‘ook nog’ een sterk rechtvaardigheidsgevoel, dan wordt dat niet makkelijker. Je ziet een hoop ellende en onrecht om je heen, en dat kan je écht raken. Het nieuws kijken helpt daar dus helemaal niet bij. En dat kan zich dan allemaal opstapelen, wat dan tot die zwaarmoedigheid kan leiden.

Wat betreft dat nieuws… tja, sommigen zweren erbij dat het nieuws helemaal niet volgen goed werkt. Wanneer jouw zwaarmoedigheid zijn oorsprong vind in het niet vinden van aansluiting, heb je daar dus wel een oplossingsrichting te pakken. Wat ik hierboven ook al schreef, is het opzoeken van gelijkgestemden, en mensen ‘op (jouw) niveau’ heel erg belangrijk. En die mensen zijn er écht. Let maar eens goed op. Als je dat een tijdje doet, dan valt ineens op dat er meer zijn dan je dacht. Dus, ga eens naar een HB bijeenkomst. Of een HB wandeling dus. 

Tot slot...

En daarmee staat de kenmerken-van-hoogbegaafdheid-teller dus op 23 kenmerken. 

Zoals ik aan het begin van dit blog al schreef, ga ik vanaf het volgende blog de insteek iets anders maken. Is er nou een kenmerk dat jij graag meer in de diepte behandeld wilt zien? Stuur me dan even een berichtje, input is altijd welkom.

Wil jij graag aan de slag met jouw eigen kenmerken en uitdagingen? En helemaal op maat voor jou? Dat kan! Plan dan een afspraak met me in. Dan maken we kennis, en kijken we waar ik jou bij kan helpen. 

Dit blog is onderdeel van een serie over de kenmerken van hoogbegaafdheid. In het eerste deel beschrijf ik vooral wat het NIET is. Daarnaast noem ik al wel een aantal dingen die het dan wel zijn: denk aan een raar gevoel voor humor, of de eenzaamheid die je kunt ervaren. Deel 2 kun je hier vinden, onder andere over verveling en nieuwsgierigheid. Deel 3 gaat onder meer over brede interesses, persoonlijke ontwikkeling en behoefte aan zingeving. Je vindt hem hier. Dan volgt deel 4, over het belang van het grotere geheel, (geen) gevoelsconnectie, en het aan de stok krijgen met de baas. Deel 5 gaat in op je dom voelen terwijl je slim bent, behoefte aan autonomie en dat alles wat je doet nut moet hebben.

Na inschrijving ontvang je een mail waarin je je inschrijving kunt bevestigen.

Oh ja, het kan zijn dat ik je af en toe ook andere dingen stuur, zoals: aankondiging van nieuwe HB ontmoetingswandelingen, nieuws, andere activiteiten waar je aan mee kunt doen..