Hoe bepaal jij wat je doet in je leven? Wat voor werk je doet, wat je in je vrije tijd doet?
Als je het doet zoals ik dat deed, dan ben je vooral bezig met proberen te doen wat je denkt dat anderen van je verwachten. Dat zijn een hoop werkwoorden in één zin! Je zou er moe van worden. En dat werd ik dan ook. Je bent dan bezig met proberen anderen tevreden te stellen, en dat kost vooral energie. Het levert dus weinig op aan energie!
En dat is best wel zonde!
Op een gegeven moment liep ik daar dus op vast. Je kunt niet eeuwig doorgaan met iets dat geen energie oplevert, op een gegeven moment is het gewoon op. Ik voelde me toen leeg. Voelde dat het anders moest. Maar hoe? Geen idee. Dat is wel een nadeel van in zo’n situatie zitten, dat je dus geen energie meer hebt…
Na wat denk (en voel) werk kwam ik steeds terug op de vraag ‘wat is nu eigenlijk de bedoeling?’. In deze blog neem ik je mee in dat proces, en geef ik je tips mee hoe je hier zelf mee aan de slag kunt.
Terug in de tijd
Laat me je een paar jaar mee terug in de tijd nemen. Ik werkte toen als data-analist. Dat deed ik al een aantal jaren, en eigenlijk was ik er wel op uitgekeken. Zelf had ik dat niet zo in de gaten, maar er waren wel signalen (lees bijvoorbeeld dit blog over onder andere verveling). Ik deed heel erg mijn best om dat vooral niet te voelen, want ik had altijd geleerd dat als je eenmaal een carrierepad kiest, je dat blijft volgen, no matter what. Dus dat deed ik. Onderweg de signalen negerend.
Dat kun je best een tijdje doen, heb ik gemerkt. Goed is het niet. En de signalen lekken wél naar buiten. Je omgeving heeft het wél door. En je gaat je óók niet beter voelen. Totdat je dus vast loopt. En dat is dus NIET de bedoeling.
En dat is dus wat er gebeurde. Het was ergens tijdens de COVID periode, waarin we dus vooral thuis zaten. Ineens had ik heel veel tijd om na te denken, en vooral ook te voelen. En ik voelde me eigenlijk best wel ellendig. Wilde graag verandering, maar had geen idee hoe dan of wat dan. Ik begon me af te vragen wat nu eigenlijk de bedoeling was.
En zo begon (of eigenlijk: ging verder) mijn zoektocht naar wat de bedoeling dan wél is. Ik ging naar een psycholoog, ging naar een therapeut die me hielp om weer te voelen en ging aan de slag met een coach om uit te vinden wat ik nu met de rest van mijn leven moest gaan doen. Klinkt zwaar, ik weet het! Maar zo voelde ik het op dat moment.
De bedoeling
Mijn zoektocht leverde een aantal interessante vervolgstappen op. Die ik dus ging uitproberen. Ondertussen probeerde ik te voelen wat het met me deed. Dat ging een beetje met vallen en opstaan, ik had dat gevoel al een tijdje niet zo veel gebruikt, dus het was een beetje roestig.
Ik deed veel nieuwe dingen. Op een gegeven moment begon me iets op te vallen. Ik kreeg bij sommige dingen heel duidelijk het gevoel ‘dit is de bedoeling’. En dat waren vaak de dingen die me verder brachten. Aan de andere kant waren er dingen waar ik onverschillig tegenover stond, of heel duidelijk voelde dat het NIET de bedoeling was. En die dingen brachten me ook niet verder.
Na enig experimenteren besloot ik op dat gevoel te gaan varen. Dus, elke keer als mij iets te doen stond, keek ik welke opties ik zag, en probeerde te voelen welke mij het gevoel gaf dat het de bedoeling was. En het grappige is, de WEL de bedoeling acties werden steeds duidelijker. En op een gegeven moment de NIET de bedoeling acties ook. Soms kwam er iets voorbij waarvan ik niet helemaal zeker was dat het NIET de bedoeling was. Dan ging ik twijfelen. Later op die dag gebeurde er dan iets waarvan ik heel duidelijk voelde ‘dit is WEL de bedoeling’, en dan wist ik het weer.
Uiteindelijk vond ik mijn drive weer terug. Ik ga als een speer. En dat voelt écht fantastisch. Dat gun ik iedereen!
Niet altijd makkelijk
Klinkt best goed toch? Je gaat ‘gewoon’ op je gevoel af. En alles gaat makkelijk en zonder veel moeite in je verdere leven. Helemaal top!
Nou, nee dus. Je zult nog steeds aan de bak moeten. En het is echt niet altijd leuk. Je gaat dingen niet meer doen, omdat ze niet voelen als de bedoeling. Mensen gaan teleurgesteld raken. Jij gaat teleurgesteld raken, want niet alles zal meteen lukken. Goede dingen komen niet zonder inspanning. Soms wordt je op de proef gesteld, om te testen of het wel écht is wat je wilt. En dan kan het wel eens voelen als NIET de bedoeling. Je zult willen stoppen. Gewoon weer terug naar je veilige oude leven. Maar is dat echt wat je wilt? Je zult soms echt door moeten zetten om voor elkaar te krijgen wat jij wilt. Niets is zonder prijs!
Hoe dan?
Nu denk je misschien: heel leuk, maar hoe pak ik dat nu aan? Ik voel niet zo heel veel, mijn hoofd speelt vooral de hoofdrol, en mijn gevoel zegt me niet zoveel…
Je kunt beginnen met het herstellen van je gevoelsconnectie. Begin heel klein. Neem bijvoorbeeld met regelmatig een moment om een voorwerp vast te pakken, en heel bewust te voelen hoe het voelt. Is het zwaar, of licht? Hoe voelt de structuur? Ruikt het ergens naar? Hoe ziet het eruit?
Wanneer je dit een beetje in de vingers hebt, kun je af en toe eens even afstand nemen van wat je aan het doen bent. Hoe voel je je? Voel je je gespannen? Rustig? Misschien voel je helemaal niets. Geeft niet, blijf proberen! Ik raad je aan om in een dagboekje elke dag even 10 minuten te schrijven over je dag, en hoe je gevoelsoefeningen gingen. Klinkt misschien suf, maar dit schrijven gaat je zo enorm veel inzicht opleveren!
Een volgende stap is dan observeren hoe je je voelt bij de beslissingen die je neemt. In het begin is dat nog lastig. Moeilijk te definiëren misschien. Schrijf dit ook op, ook als je er niks bij voelt. Want dan is dát dus wat je voelt.
Op een gegeven moment kun je dan vooraf proberen te voelen of een beslissing de bedoeling is of niet. Als dat lastig is, gebruik dan de stelregel ‘als het niet duidelijk JA is, is het dus een NEE’. Kijk hoe dit werkt voor je, schrijf erover in je dagboek. Je zult merken dat het maken van de juiste beslissing steeds ietsje makkelijk zal zijn.
Denk je nu ‘ja, heel interessant, maar ik ben wat overweldigd, en kan wel wat hulp gebruiken’? Dat kan! Ik kan je hierbij helpen. Stuur me een mail, of plan direct een afspraak in. Wie weet tot snel!
Krijg als eerste een seintje als er een nieuw blog online komt
Ook ander nieuws kan in die mail terecht komen, maar zeker niet vaker dan eens per week!