Update

Inmiddels ben ik een paar weken aan het experimenteren en onderzoeken. Zoals je in mijn eerdere blogs kon lezen (links onder dit blog), kwam ik aan het begin van de zomer tot de conclusie dat dingen in mijn bedrijf niet liepen zoals ik wilde. Een zomer van reflectie volgde, en ik kwam tot de conclusie dat ik graag de diepte in ga door te onderzoeken. Dat ben ik nu in een vorm aan het gieten, en direct aan het testen hoe dit uitwerkt in de praktijk. De laatste weken waren interessant, ik heb weer een hoop geleerd. In dit blog neem ik je mee in die lessen. Lees je mee?

Welk probleem?

Ok, ik had dus besloten om dat onderzoek te doen vanuit een consulting-achtige setting. Ik ben namelijk goed in het snel doorgronden van zaken, en zie al gauw verschillende oplossingen voor een probleem. Maar welk probleem wilde ik precies oplossen? Volgens veel ondernemers is dat waar je de focus op moet leggen. Dat vond ik toch nog wel een lastige vraag. 

Want het voelde als best wel specifiek, terwijl ik me meer een generalist voel. Maar goed, dit is een groot experiment, dus hier gaat ie dan. Het eerste wat ik deed, was een algemeen probleemgebied definiëren: gedoe met mensen. Voor managers en ondernemers. Om een beter beeld te krijgen van het soort problemen waarmee die managers worstelen, besloot ik het gewoon te gaan vragen. Dus ik benaderde er een aantal uit mijn netwerk om meer te weten te komen.

En toen gebeurde er iets interessants. Door de verschillende gesprekken werd mijn geheugen wat opgefrist. Jarenlang werkte ik zelf op allerlei afdelingen waar ‘gedoe met mensen’ was. Meestal in de vorm van een afdeling die niet functioneerde zoals men graag wilde. Ook daar werden acties ondernomen om dat gedoe op te lossen. En ik dacht bij mezelf: wil ik daar écht mee bezig zijn? Ok, dat is niet helemaal wat ik dacht, ik dacht namelijk: ‘HELL NO, dat ik me daar mee bezig wil gaan houden’.

Heel even kwam dat oude gevoel ‘oh nee, dit is het ook niet, wat nu dan?’ bovendrijven. Maar toen bedacht ik me dat dit een experiment is. Voor het experiment had ik een hypothese opgesteld, die heb ik onderzocht, en aan de hand van mijn bevindingen moest ik de hypothese verwerpen. Niks geks aan, hoort erbij. Het is in ieder geval wél een lekker duidelijk antwoord.

En dóór

Ik bleef steeds weer terugkomen op de vraag ‘welk probleem los je nu precies op’, en hoe dat er dan precies uitziet. En mijn conclusie is: allerlei verschillende problemen eigenlijk. Psychologie speelt daar vaak een rol in, maar niet altijd. En dat vind ik prima, wanneer ik constateer dat er iets anders nodig is, onderzoek ik wat dan, en kijk hoe dat gerealiseerd kan worden. Dat is hoe ik dat altijd gedaan heb, en is een van de redenen dat ik ondernemen zo fantastisch vind, omdat je die ruimte gewoon hebt. Je doet wat nodig is. 

Ook denk ik dat je er met de ‘probleem-centraal’ methode er vanuit gaat dat degene die het probleem heeft, weet WELK probleem hij heeft. Maar vaak is dat helemaal niet zo. Als ik mezelf als voorbeeld neem: ik schreef eerder al dat ik begin zomer het gevoel had dat er iets niet lekker liep. Wat precies, geen idee. Het enige dat ik merkte, was dat ik geblokkeerd was. Pas toen ik zelf op onderzoek ging en met mensen praatte, kwam ik er gaandeweg achter wát het probleem nu precies was. Daarna kon ik pas aan de slag met mogelijke oplossingen. Het enige dat ik als hulpvraag wist te formuleren, was ‘ik zit vast’. Een snel onderzoekje bij mensen om mij heen gaf datzelfde beeld.

Dus ik koos een iets andere insteek. Focus on where they are, not on where you want them to be, zeg maar. Dus leg ik de focus op dat gevoel dat er iets niet lekker loopt. Dat je denkt ‘ik kan er de vinger niet op leggen, maar iets klopt er niet’. Maar wat? Dat is waar ik in beeld kom. Om eerst te onderzoeken wat nu precies het probleem is. Daarna kunnen we het over oplossingen gaan hebben.

Dit probleem begint steeds meer aan me te trekken, ik vind het heel interessant om te zien waar dit mij brengt. Ik merk dat ik perse het antwoord wil weten. Goed teken lijkt mij! De komende tijd ga ik verder met mijn exploratie. Daarover meer in een volgend blog.

Eerdere blogs:

Krijg als eerste een seintje als er een nieuw blog online komt

Ook ander nieuws kan in die mail terecht komen, maar zeker niet vaker dan eens per week!