op zoek naar de rode draad

Op zoek naar de rode draad

Hoe bepaal jij hoe je je leven inricht? Wat voor werk je doet, wat voor hobby’s je kiest?

Dat is best wel een uitdaging! Want de mogelijkheden zijn eindeloos. ‘Vroeger’ was het veel makkelijker, je ging gewoon doen wat je ouders al deden. Helaas was dat wél meestal iets als op het land werken. Niet perse iets waar je blij van wordt misschien (ik in ieder geval niet, ik heb het geprobeerd). Gelukkig veranderd de wereld snel. Sommige soorten werk verdwijnen, nieuwe soorten komen erbij. Tegelijk maakt dat het ook niet makkelijker, want HOE maak je een keuze uit al die mogelijkheden?

Zelf ben ik lang bezig geweest met zoeken. Ik heb aardig wat verschillende banen gehad en opleidingen gedaan. En om heel eerlijk te zijn, dat voelde vaak als falen. Een nieuwe opleiding of baan beginnen, en dan al vrij snel denken ‘nee, dit is het niet’. Overigens een veel voorkomend thema onder hoogbegaafden, ik schreef er al eerder over. Inmiddels zie ik het niet meer als falen, het was (en is) allemaal één groot onderzoek. Ik ben bezig om van alles uit te proberen, en evalueer dat zo nu en dan, om te kijken wat ik ervan kan leren. En bepaal dan een volgende stap. 

Zo ben ik nu bezig met het vaststellen wat de rode draad is in alles wat ik doe. Klinkt groots, en ergens is het dat ook wel. Maar het voelt als een goed idee om nu te doen. Vaak is het zo dat die rode draad er wel is, maar dat je hem niet ziet, omdat je bezig bent met andere dingen. In dit blog neem ik je mee in dat proces, dat ertoe leidt dat ik mijn aanbod aanpas, zodat het nog beter aansluit bij die rode draad. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je dat moet doen wat zo dicht mogelijk bij je staat. Let’s get started!

Op verkenning

Maar hoe kom je er nou achter wat dat is? Waarschijnlijk zijn er meerdere manieren om daar achter te komen. Zelf heb ik de exploratieve methode gebruikt. Zonder daar overigens altijd van bewust te zijn. Waar dat op neerkomt: van alles uitproberen, dingen verkennen, en dan op basis van je gevoel een conclusie over proberen te trekken. Hierboven schreef ik al dat dat soms voelde als falen. Maar, wat nou als het geen falen is, maar leren en ontdekken? Je probeert iets, dat vind je niks, dus daar kun je de conclusie uit trekken dat dat niet is welke kant je op wilt. Mooi, dat weet je dan weer. Alles is kennis, en kennis brengt je verder.

Maar steeds je neus stoten, zonder daarop serieus te reflecteren leidt nergens toe. Hoewel, wel tot een constant vervelend gevoel. Wat dan wel? Rustig de tijd nemen om eens te kijken naar wat je gedaan hebt, en of je daar een rode draad in kunt ontdekken. Want die is er echt. Zie je hem nog niet? Zoom dan nog iets verder uit. Praat met iemand die je daarbij kan helpen. Schrijf. Teken. Ga eens een dag in stilte in de natuur zitten. Kies iets dat bij jou past, en je de ruimte geeft om in alle rust te reflecteren. Zorg dat er weinig afleiding is. Neem de tijd!

Laat ik dat eens concreet maken. Ik neem mezelf als voorbeeld: nieuwsgierig, brede interesse, altijd op zoek naar iets nieuws om te ontdekken, wil weten hoe dingen in elkaar zitten, haalt er graag van alles bij (en liefst dingen waarvan anderen denken ‘huh?’). Heeft gestudeerd: psychologie, werktuigbouwkunde, fysiotherapie, meubelmaken, coaching, data-analyse. Heeft veel verschillende (bij)banen gehad: van postbezorger tot data-analist, van boerderijwerk tot platformontwikkelaar, van huiswerkbegeleider tot programmabouwer, en van vakkenvuller tot ondernemer. De samenhang lijkt ver te zoeken.

Lange tijd zag ik die zelf ook niet. Tot ik de tijd nam om daar eens over na te denken. Ik schreef erover. En toen het eurekamoment: ik sprak erover met mijn zakenpartner Jessica Kelder. Want wat de rode draad is in alles wat ik doe, is de vraag stellen ‘hey, wat nou als het anders zit?’. Wat ik vrijwel continue doe, is op zoek gaan naar een andere manier om naar iets te kijken. Hoe ziet iets er dan uit? Wat nou als ‘prikkels’ niet één ding is, maar er vijf verschillende soorten zijn? Wat nou als anderen helemaal niets van je denken, omdat ze vooral met zichzelf bezig zijn? Wat nou als wat jij ziet als je zwakke plek juist je kracht is? 

En dat is dus mijn kern. Toen ik dat besefte, kwam er een soort rust over me heen. Een heel duidelijk gevoel van ‘ja, dat is het’. Ik kan dan ook niet anders dan dit als uitgangspunt nemen voor alles wat ik doe met mijn bedrijf. Dus strip ik alles terug tot die basis. 

De oplettende lezer had wellicht al gezien dat ik me nu ‘perspectiefveranderaar’ ben gaan noemen. En dat is dan ook de enige dienst die ik nog ga aanbieden via Bureau Hijlkema. Je kunt mij inhuren om jouw perspectief te veranderen. Geen langdurige trajecten, gewoon wanneer jij dat nodig hebt. Eén keer, of vaker, net wat voor jou handig is. Voor persoonlijke vraagstukken, maar zeker ook wanneer jij vastloopt in je bedrijf, of in je baan. Zonder lange wachttijden. Met resultaat. Want jij bent slim genoeg om het zelf op te lossen. Het enige dat je nodig hebt, is een verandering van perspectief! Je kunt heel makkelijk boeken via de homepage.

Krijg als eerste een seintje als er een nieuw blog online komt

Ook ander nieuws kan in die mail terecht komen, maar zeker niet vaker dan eens per week!